Kirobbanó film készült az atombomba atyjáról

2022. szept. 02

„Tudtuk, hogy a világ nem lesz többé ugyanolyan. Néhányan nevettek. Néhányan sírtak. A legtöbben csöndben maradtak” – mondta 1965-ös tévéinterjújában J. Robert Oppenheimer elméleti fizikus a húsz évvel korábbi eseménnyel kapcsolatban, amikor a Trinity Test nevű titkos program keretében felrobbantották a világ első atombombáját az új-mexikói White Sands sivatagban. Oppenheimer, aki az atombomba egyik atyjaként vonult be a történelembe, nem PR-szakember volt, mégis meglepően sok jól idézhető mondás maradt utána. „Eszembe jutott a hindu szent könyv, a Bhagavad-gita egyik jelenete. Visnu meg akarja győzni a herceget, hogy végezze el, amit feladatul kapott. Hogy lenyűgözze őt, sokkarú alakot ölt, és így szól: Én vagyok a Halál, világok elpusztítója. Azt hiszem, így vagy úgy, de mindannyiunkat megigézett ez a mondat.”

Roosevelt elnök 1939-ben rendelte el, hogy kezdjék el kutatni, miként lehet az urániumiot fegyver készítésére felhasználni, mert a hírszerzés jelentette, hogy a nácik hasonló irányban próbálkoznak. Tudósokból és tábornokokból összeállt egy csapat, amely az atomfegyver kifejlesztésén kezdett el dolgozni. A munkálatok felgyorsultak, miután Amerika belépett a világháborúba a Pearl Harbor-i támadást követően. 1943-ban Oppenheimer lett a Los Alamos-i laboratórium igazgatója, itt rakták össze a kísérleti atombombát, valamint nem sokkal később azokat, amelyet 1945 augusztusában Hirosimára és Nagaszakira ledobtak.

Oppenheimerről az az öt Oscarra jelölt Christopher Nolan rendezte pályafutása első életrajzi filmjét, aki még soha nem fogott mellé, ha moziról volt szó (Memento, Batman-trilógia, Eredet, Dunkirk, Tenet).

Ki szerepel a filmben? – merül föl a kérdés. Ki nem? – kérdez vissza Adam Starkey, a New Musical Express kritikusa. Nolan csupa nagyágyút vonultat fel, természetesen kedvenc színészeivel az élen. Oppenheimert Cillian Murphy alakítja, a feleségét Emily Blunt, a hadmérnökök parancsnokát Matt Damon, az atomenergetikai bizottság elnökét Robert Downey Jr., Oppenheimer szeretőjét pedig, aki egyébként a kommunista párt aktivistája volt, Florence Pugh. Még vagy másfél tucatnyi jelentős színész erősíti a csapatot, Rami Malektől Gary Oldmanig, akikről egyelőre nem is tudni, milyen szerepet kaptak.

Murphy elmondta az Observernek, mi vonzotta Oppenheimer karakterében: az, hogy olyan ellentmondásos figura, aki párhuzamba állítható a szintén általa alakított Tommy Shelbyvel, a Birmingham bandái (Peaky Blinders) című sorozat banditavezérével. „Az atombomba tudományos vetületéhez nem tudok hozzászólni, mert nincs annyi intellektuális kapacitásom, hogy felfogjam, de az ilyen zavarbaejtően bonyolult karakterek lenyűgöznek. Az emberek vonzódnak az ellentmondásos figurákhoz, hiszen mindannyiunk fejében csupa össze nem illő dolog kavarog állandóan.”

(Oppenheimer – hazai bemutató: 2023. július 20.)